top of page

Miten ryhtyä yrittäjäksi?

"Mikä on se ensimmäinen konkreettinen askel miten ryhdyn yrittäjäksi?"


Kuulostaa helpolta kysymykseltä, mutta erittäin vaikea antaa yleispätevää vastausta. Sain tuon kysymyksen useampaan otteeseen Instagrammin välityksellä kun kysyin ihmisten peloista ja ajatuksista mitä on liittynyt yrityksen perustamiseen aiemmin tai jos se on ajankohtaista juuri nyt.


Riippuu täysin missä tilanteessa olet. Otetaan muutama eri skenaario jotka avaan omalla tietämykselläni ja miten minun mielestä kannattaa toimia...


1."Tiedän täysin millainen yritys minun tulee perustaa, minulla on valmiit asiakkaat ja minun ei tarvitse investoida alkupääomaa."

Tämä skenaario on todella simppeli ja ihanteellinen tilanne perustaa yritys. Tämä tilanne voisi olla esimerkiksi hierojalla, sähkömiehellä, auton renkaita vaihtavalla ammattimiehellä, sosiaalisen median ammattilaisella, valokuvaajalla jne. jne.


Olet ehkä tehnyt töitä verokortilla tai laskutuspalveluiden kautta (mikä on sinänsä jo terminsä mukaan kevyt-yrittäjyyttä), mutta haluat kenties perustaa toiminimen tai osakeyhtiön ja kasvattaa toimintaa isommaksi. Toimi näin:


Ilmainen tie:

- Käy lataamassa byrokratiaan sekä muuhunkin paljon hyviä sisältöjä esimerkiksi Uusyrityksen sivuilta

- Perusta firma ja anna palaa!

Muista, että käytät aikaa paljon alkupäässä. Mieti millaista yrittäjyyttä haluat vaalia, mitä arvostat, paljonko haluat tienata, kenen kanssa tehdä töitä ja muista tehdä laskelmat kunnolla jotta katetta jää varmasti.


Pidemmälle vievä tie:

Riippumatta millä alalla olet, niin suosittelen hankkimaan mentorin, sparrauskaverin, konsultin, valmentajan, yhteisön tai mitä näitä nyt muita onkaan YHDESSÄ tekemisen ajatukselle. Maksa jollekin, että hän on tukenasi ja auttaa sua tekemään oikeat valinnat alussa. Maksa jollekin, että hän on tukemassa ja haastamassa sua käyttämään OIKEISIIN asioihin aikaa varsinkin alussa. Yrityksen perustamista voisi verrata lähes kaikkien ymmärrettävään esimerkkiin eli talon rakentamiseen. (En minäkään siitä mitään tajua, mutta siihen verrattiin englannin kielen opettajan toimesta ala-asteella: "Muistakaa nyt rakennetaan pohja joka on helppoa kun sen tekee nyt. Myöhemmin on vaikeampi tehdä pohjaa uusiksi")


Oikeassahan hän oli. Kiitos Heli hyvistä vinkeistä ja anteeksi etten ihan tarpeeksi tainnut sinua kuunnella :D Mutta takas aiheeseen...


Eli talon rakentamisessa pohja on hyvä tehdä huolella, että siihen voi rakentaa sit päälle jotain kestävää. Voi palata myöhemmin rakentamaan pohjaa uusiksi, räjäyttää vaikka koko liiketoiminnan ja aloittaa alusta - ei se ole mahdotonta, mutta jos muutaman satasen tai tonnin käytät enemmän pohjan rakentamiseen, niin kiität itseäsi jälkikäteen aivan varmasti.

2. "Tiedän mitä haluan, minulla on selkeä liiketoimintasuunnitelma ja olen varma, että se on kannattavaa. Minun tulee kuitenkin investoida siihen paljon rahaa ja minulta puuttuu rohkeus hypätä täysin tyhjän päälle."


Tämä onkin jo ehkä yleisempi tilanne, sinulla on unelma jostakin. Sinulla on idea, jota ei ole vielä keksitty tai et ole törmännyt siihen käytännössä. Usein me luullaan idean olevan ainutlaatuinen tai kannattavaa, mutta tässä skenaariossa yleisintä on, ettei idea ole oikeasti taloudellisesti järkevällä pohjalla tai siihen ei ole kovinkaan suuria mahdollisuuksia edes. Kun törmään tässä tilanteessa olevan, niin haastan pohtimaan vähän pidemmälle lukuja sekä idean kannattavuutta.


Soita läpi viisi menestyvää yrittäjää, käy pankissa neuvottelemassa lainasta (he haastavat myös sinua jos osaavat hommansa idean kannattavuudesta), käy uusyrityskeskuksessa sparrailemassa. Oikeastaan SPARRAILE tuntemattomien ihmisten kanssa kenen uskot olevan rehellisiä mielipiteensä kanssa. Ja samaan hengenvetoon sanon silti, että välillä olet tilanteessa jossa kukaan ei usko sinua, kukaan ei usko sinun ideaan, kukaan ei usko sen menestyvän... JA SILTI sinä voit luoda siitä menestyksen. Nyt puhun useimmista tapauksista ja vaikka sinä et uskoisi muiden ajatuksia idean kannattamattomuudesta niin silti sinun kannattaa käydä sparrailemassa ideasi kanssa, sillä OPIT VARMASTI aina jotain UUTTA.


Noniin takas itse skenaarion tilanteeseen ja vinkkien pariin miten toimia... Sparraile! Check.


Seuraavaksi tee rahoitukseen suunnitelma ja etsi joko sijoittaja mukaan yhtiökumppaniksi tai etsi lainarahaa (sijoittajalta, pankilta, tutuilta tms.) tai mikäli ideasi voi saada jonkin innovointituen tai muun niin siitä kannattaa ehdottomasti käydä keskustelemassa Tekesin ja Business Finlandin kanssa.


Ja viimeiseksi se rohkeus. Noh tuskin tässä blogikirjoituksessa päästään niin pitkälle, että saisit pelkästään tämän kirjoituksen avulla rohkeuden hypätä jos sinua kovin pelottaa. Toki voit tehdä pienen harjoituksen: "Mikä on pahinta mitä käy jos epäonnistut?" Ja "Mikä on parasta jos onnistut?"... Ja rohkeutta saa lisää tekemällä, tekemällä ja tekemällä. Vähän kerrallaan, askel kerrallaan, yksi tehtävä ja epämukavuusalueelle meneminen kerrallaan. Pystytkö aloittamaan tekemisen ilman, että pistät heti kaiken peliin? Tosin itse uskon eniten siihen malliin, että pistää kaiken peliin ja jos tippuu niin tippuu. Sit opitaan ja kasvetaan uudestaan. Hanki ihmiset ympärille jotka ovat uskaltaneet ja keneltä voit imeä inspiraatiota, uskallusta, rohkeutta ja tsemppiä eteenpäin menemiseen.

3. "En tiedä millaisen yrityksen haluan, mutta haluaisin ryhtyä yrittäjäksi sen luoman vapauden ja mahdollisuuksien takia."


Ymmärrän täysin sinua. Vapaus on yksi parhaimmista asioista mitä tässä on saanut, toki se vapaus on tuonut myös valtavan vastuun ja itsensäjohtaminen ei voi olla nollatasolla...


Sinulle sopisi lähteä tekemään SUUNTA työkirjastakin tuttuja kysymyksiä kuten:


Mieti millainen olisi unelmiesi työviikko? Kenen kanssa haluaisit tehdä hommia vai haluaisitko tehdä enemmän yksin? Minkä puolesta olet valmis taistelemaan? Mitkä ovat arvosi ja minkälaisia asioita haluaisit edistää elämässäsi? Lataa ilmainen unelmien työviikkotyökalu ja lähde tekemään harjoituksia - sieltä se lähtee. Varmista, että onko yrittäjyys todella ainut vaihtoehto unelmiesi toteuttamiseen? Moni työpaikka on nykyään hyvin vapaa ja mahdollisuus vaikuttaa tosi pitkälle omiin aikatauluihin ja työtahtiin sekä tapoihin jne. Yrittäjyys ei sovi kaikille, mutta silti voit toteuttaa unelmasi.


Lähde kuitenkin liikkeelle tekemään noita ilmaisia harjoituksia ja mikäli haluat nopeuttaa mietintöjä, niin osta Suunta työkirja. Tai toki varmasti muitakin hyviä kirjoja, valmennuksia jne. mutta pointtina se, että osta apuja tehostamaan suunnan löytämistä.

4. "Mulla on rahaa, voin olla tekemättä töitä, itse en jaksa olla vastuussa mistään, mutta ois kiva edistää hyvien asioiden tapahtumista ja kliseisesti tehdä maailmasta parempi paikka."


Ensinnäkin lähetä mulle sähköpostia johannes@dreamplando.fi ja kerron tilinumeron mihin voit pistää rahaa hyviin juttuihin... Niin ja toki siis voit ryhtyä sijoittajaksi rahoillasi, sovit roolin vaan tarkasti ettei sinun tehtävä ole osallistua operatiiviseen toimintaan vaan olla mahdollistamassa arvojesi mukaisia asioita. En ole niin perehtynyt eri vaihtoehdoista mitä kautta ryhtyä isommin sijoittajaksi, mutta kyllähän noita mahdollisuuksia varmasti löytää ihan vaan selailemalla joukkorahoitusta hakevia firmoja ja sijoitusneuvojia... Enkelisijoittajaksi kirjoittamalla selaimeen alat löytää vaihtoehtoja aloittaa.


Lyhyesti yhteenvetona sanottakoon, että yrittäjäksi lähtemisen ensiaskeleet riippuu täysin sinun tilanteestasi. Tiedä mitä haluat ja ennenkaikkea MIKSI. Mieti mitkä olisi tärkeimmät seuraavat askeleet, hanki ympärillesi eteenpäin puskevia ihmisiä ja ALOITA tekeminen. Mikäli tämä ei aukaise nykyistä tilannettasi, niin heitä ihmeessä minulle meili ja katsotaan josko voisin tarjota apuja.

Tsemppiä yrittäjäksi ryhtymisen kanssa! Sä pystyt siihen - muista uskoa itseesi, nauttia ja juhlia onnistumisia. Hanki ympärille ihmiset, jotka haluavat sinun menestyvän ja siitä se matka taittuu aika mukavasti eteenpäin.


Ps. paljon sinua kiinnostavaa maksutonta sisältöä saat JES TOOLS yhteisöstämme. Olen melko laiska tänne ollut kirjoittamaan, mutta mene Jes toolsin kanaviin ja toki mun omassa Instagrammissa myös jotain yritän aina tuottaa.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Σχόλια


bottom of page