top of page

Kuinka minusta tuli yrittäjä

Mistä kaikki alkoi? (Jos et jaksa lukea nuoruudesta ja tarinointia kateudesta, niin hyppää suoraan otsikkoon "MISTÄ KAIKKI OIKEASTI ALKOI"). Olen vastannut tuohon ympäripyöreästi kymmeniä kertoja erilaisiin haastatteluihin pienemmille ja isommille medioille, tämän lisäksi nuorten yrittäjien kanssa olen vaihtanut paljon tarinasta ajatuksia ja oppeja... Välillä minut yllättää myös tuolla kysymyksellä jotkut supermenestyjät, joiden en meinannut uskoa olevan kiinnostunut minun tarinasta vaan halusin itse vaan imeä heiltä oppeja ja kysellä mahdollisimman paljon asioista. Samaa puuroa hekin syövät muista se. Kahvilla hekin käynnistyvät. Okei joilla on kovemmat aineet, mutta en usko niiden olevan pitkäaikaisesti hyväksi. Ja muista, että suurin osa noista supermenestyjistä on sinua vanhempia. Minulla oli taannoin iso ongelma itseni kanssa, mietin usein "miten mä en oo vielä noin pitkällä" tai "miksi mä en oo vielä onnistunut noin isosti".. Ja sitten kun mä mietin tarkemmin, tyypit kehen vertasin itseäni oli 10-20 vuotta vanhempia, heillä oli rikkaat vanhemmat tai jotain muuta sellaista mihin mun oli aivan järjettömän tyhmää vain verrata itseäni. Ja mitä se on sulta pois kun joku toinen on menestynyt? Onneksi mä pääsin ja pääsen nopeasti noista tilanteista inspiroitumaan ennemmin kuin jään siihen negatiiviseen vellomiseen...


Edelleen myönnän välillä löytäväni itseni tuosta tilanteesta, että katson muiden menestystä (mikä on muuten hauska sana, sehän tarkoittaa meille kaikille ihan eri asioita) mustasukkaisena. Onneksi kuitenkin kiitollisena voin todeta, että nykyään se on enemmän ihailua, iloa ja inspiroitumista toisten menestymisestä.


Miksi kerroin tämän vaikka piti kertoa tarina siitä, että kuinka minusta tuli yrittäjä? Siksi, että miettisit sitä omaa tilannettasi rehellisesti ja aidosti. Muistaisit myös, että kaikilla meillä on omat pelkomme, omat mörkömme ja heikkoudet. Katsomme jokainen maailmaa eri näkökulmasta ja eri lähtökohdista käsin. Joten lopeta vertailu ja ryhdy inspiroitumaan sekä inspiroimaan omalla tavallasi. Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa omien unelmien toteuttamista. Sen mä halusin sanoa ennenkaikkea.


Ja takas siihen tarinaan miksi minusta tuli yrittäjä ja miten?


Muistoni (tai valemuistoni joka on kehkeytynyt aivoissani jostain syystä tälläiseksi :D) mukaan olin 10-vuotias ja katsoin elokuvaa, jossa mafiapomo istuu yökerhon toisessa kerroksessa lasiseinän takana minne ei näe sisään, mutta mistä mafiapomo pystyy ihastelemaan valtakuntaansa. Hänellä on kauniita naisia ympärillään, paljon rahaa, (ja sit oli aseet sekä huumeet, mutta onneksi nuo eivät viehättäneet yhtä paljon) ja tietenkin hänellä oli valta sekä hänestä pidettiin.


Uskon tuon elokuvan inspiroineen minua enemmän yrittäjäksi kuin mikään tuohon astisesta. En tosin tiennyt lainkaan, että mitä yrittäjyys on tai miten se toteutetaan. Yrittäjyys ja liikemiehen elämä alkoi kuitenkin pienesti jo nuorena alaikäisenä. Korttipelit, tupakan ja viinapullojen myynti kavereille pienellä katteella oli silloin hauskaa. Töitä tykkäsin tehdä paljon pienestä asti kesätöissä, mutta kyllä siellä aina tuntui siltä että pitäisi saada jotain muuta tehtyä isona. Kesätyöt olivat kuitenkin hyvä oppi yrittäjyyteen, opin arvostamaan ja tekemään kaikenlaista siivousta ja fyysistä työtä mitä yrittäjänäkin on monesti tarvinnut tehdä vaikka nykyään enemmän se on läppärin pyyhkimistä ja raskainta työpäivissä fyysisesti on istuminen liian pitkään jos unohtaa taukojumpat... :D


MISTÄ KAIKKI OIKEASTI ALKOI

Noniin pikakelauksella Tampereen kautta Jyväskylään ja sinne missä todenteolla kaikki alkoi.


En kuollaksenikaan muista mistä löysin Tiimiakatemian, mutta se oli minulle ehdottomasti täydellinen paikka lähteä yrittäjyyden polulle. Olin koukussa samantien. Lähdin täysillä todellakin siihen muiden silmin lahkomaiseen kuplaan. Elämäni oli tuon jälkeen pelkästään Tiimiakatemiaa, koripalloa ja tiimiakatemian kautta olevia ihmisiä.


Siellä perustimme osuuskunnan heti ensimmäisten viikkojen aikana tuntemattomien kesken. Tehtävä oli lähteä myymään ja hetkinen... MITÄ HEL*ETTIÄ me siis lähdettiin myymään ilman yhtäkään tuotetta tai palvelua? Tämäpä tässä opettavaista olikin - lähdimme KARTOITTAMAAN ASIAKKAIDEN TARPEITA ja tarjosimme välillä fake it til you make it asenteella ja välillä oikeasti tietäen, että meiltä löytyy osaamista. Alkuun löysimme tarpeita kahvinkeitosta, siivouksesta, promokeikoista, puhelinmyynnistä jne. Mutta äkkiä homma kehittyi ja järjestimme muunmuassa tanssikiertueen silloin kovassa huudossa olleissa sedun yökerhoissa josta tanssikiertueen voittaja pääsi Uniikin musiikkivideolle. Loimme LöydäLuomusi nimisen palvelun jonka tarkoitus oli auttaa ihmisiä löytämään luomu -tilat, ravintolat, kahvilat jne. Järkättiin omia festareita, tehtiin pop-up kahvilaa, oli liikuntapalveluita, tapahtumapalveluita jne. Osuuskunassa oli käynnissä 20hengen voimin kokoajan 20-50 projektia. Itselläni oli 3-7 kokoajan käynnissä. Kaikki rahaliikenne meni osuuskunnan kautta ja ideana oli lähteä koko tiimin kanssa maailmanympärysmatkalle koulun jälkeen. Tradenomin paperit tuolta siis saa myös.


Ensimmäisenä kesänä koin, että olin löytänyt sen mitä haluan todella tehdä - perustimme jäätelökioskin Mikkeliin kesäksi. Palkkasimme seitsemän nuorta töihin kanssamme. Tiimiakatemialla luettiin paljon kirjoja, luin kirjoja valehtelematta enemmän ekan vuoden aikana kun olin lukenut koko elämäni aikana sitä ennen. Tai siltä se ainakin tuntuu. Luimme ja kokeilimme käytännössä miten tää toimis projekteissa. Esimerkiksi luin erikoisista markkinointikeinoista yhdestä kirjasta ja seuraavana päivänä testasin jäätelökioskilla nopan heittoa, lasten piirrustuskilpailua tai milloin mitäkin. Oli meillä jäätelökioski auki yölläkin ja jengi tuli baarin jälkeen jätskille, kaverit kävi musisoimassa ja eläkeläiset kävi esittämässä runoja, taikuri kävi taikomassa, keppihevoskilpailut järkättiin parina kesänä ja suosituin päivä oli ehdottomasti "maksa mitä haluat" -päivä. Kaikki tämä tekeminen opetti paljon siitä, että millaista on pyörittää yritystä, johtaa työntekijöitä, markkinoida ja tehdä asiakkaat hyvälle mielelle. Punaisena lankana aina tuosta alkaen on toiminut yrittäjyydessä se, että asiakas lähtisi iloisempana pois kun oli tullessaan. Tähän kiteytyy mielestäni tärkein taito yrittäjänä ja yritystoiminnassa. Kuinka luot niin paljon lisäarvoa, että asiakkaasi haluaa myydä sinua myös omille tutuilleen?


Tiimiakatemialla tajusin, että tätä mä olen aina halunnut tehdä. Tajusin kuinka helppoa se olisi ollut paperitöiden puolesta ryhtyä yrittäjäksi jo paljon nuorempana. Sitä jopa hiukan kaduin 20-25 vuotiaana, että miksi ryhdyin vasta 20 vuotiaana yrittäjäksi ja kun aloin kuulla tarinoita 14-16 vuotiaista yrittäjistä, niin sätin itteäni että miksi niin myöhään... Onneksi vuodet on opettanut ja olen tosi kiitollinen, että polku on mennyt miten se on mennyt. Oli varmasti juuri hyvä hetki ryhtyä yrittäjäksi tuolloin. Matka on ollut siitä alkaen mielenkiintoinen, opettavainen ja erittäin värikäs. Tällä tiellä on mukava matkaa eteenpäin.


Tiesin siis sydämessäni pienestä asti, että haluan tehdä bisnestä - haluan päättää itse mitä teen ja miksi teen. Halusin olla oman elämäni pomo. Tiimiakatemia oli väylä jossa tuon konkreettisesti tajusin miten se luodaan ja sieltä olen ponnistanut yrittäjäksi. Sitten olenkin sen jälkeen ollut mukana kohta jo kahdessakymmenessä firmassa mukana, osan perustamassa ja osaan hypännyt kesken matkan. Niistäkin riittää tarinoita, mutta jätetään ne toiseen kirjoitukseen.


Miten sinusta tuli yrittäjä? Mistä kaikki alkoi? Olisi tosi kiva kuulla!
0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page