top of page

Kannattaako ryhtyä yrittäjäksi kaverin kanssa?

Sain kysymyksen Instagrammissa, että miten käy jos perustaa yrityksen kaverinsa kanssa?


Tähänkin ois niin kiva kun ois yksiselitteinen vastaus, mutta eihän juuri mihinkään kysymykseen ole? Riippuu kysyjästä ja vastaajasta...


Ajattelin avata tämän niin, että kysyn kaverilta myös ajatuksia kenen kanssa oon ryhtynyt yrittäjäksi:


Rupla perustettiin yhden parhaimmista kavereistani Matti Vilhunen kanssa (johon hyppäsi sitten kaksi silloin tuntematonta herrasmiestä, mutta heidän kanssa aina valmis perustaa firman tulevaisuudessakin)


Matti lähetti ääniviestin omista ajatuksistaan:


"Riskit on suuret varsinkin jos et tunne syvällisesti ystävää. Pidemmältä ajalta jos tuntee ja tietää miten toinen ajattelee rahasta, elämästä ja työntekemisestä niin mahdollisuudet on todella hyvät ystävien kanssa. Kuitenkin erittäin harkiten suosittelen ystävien kanssa tekemistä. Meillähän meni kaikki tosi hyvin Ruplassa ja meillä oli hieno meininki koko omistajaporukalla eikä tullut yhtään isompaa vääntöä tai mitään, mutta kyllä mä oon liian monta tarinaa nähnyt kun veljekset tappelee aikuisina miehinä rahasta ja moni suhde kariutunut firman perustamisen jälkeen"


Mun mielestä ystävien kanssa voi perustaa firman, siinä on paljon hyvää. Pitää muistaa olla vaan tarkka rooleista, sopimuksista ja käytänteistä. Samalla tavalla on oltava tarkka rooleista ja sopimuksista perustit firmaa sitten ystävän tai tuntemattoman kanssa.


Parasta ystävän kanssa perustaessa on se, että voi olla usein helpommin rehellinen omista fiiliksistään ja puhua tosi avoimesti asioista. On hauskempaa onnistua kun on kaverin kanssa tekemässä. Ystävän kanssa tehdessä bisnestä yhden virheen tehnyt joskus, että en kysynyt palveluiden hintaa. Ystävä auttoi minua paljon ja sitten jonain päivänä kun tiemme hiukan erkanivat hän halusi rahaa minulta. Samaan aikaan olin auttanut häntä tosi paljon ja en missään nimessä olettanut, että kumpikaan maksaa toiselle kun jaoimme toimiston ja teimme molempien yritystoimintaa kuin paita ja peppu aamusta yöhön jokapäivä. Hän ajatteli sitten jälkikäteen toisin. Onneksi siitä on päästy puhumaan pitkän tauon jälkeen ja olemme taas hyvissä väleissä eikä kumpikaan koe olevansa toiselle velkaa mistään.


Miinus ystävien kanssa perustamisessa on se, että meinaa unohtaa noi tärkeät paperihommat ja selkeiden roolien sopimisen sekä muun sellaisen tärkeän tulevaisuuden kannalta. Tämä on varmasti monelle tuttu tilanne. "Tehdään sitten jossain vaiheessa"... Ja raha saa helposti ihmiset sekaisin. Ristiriitoja voi helposti tulla ja liian moni on menettänyt jopa sisaruksensa kanssa välit juurikin bisneksien takia. Jos ei tunne ystävää pidemmältä ajalta syvällisesti, niin riskejä on enemmän.


Toisaalta en tiedä olisinko tajunnut noita paperiasioita edes tuntemattoman kanssa aiemmin. Nykyään nuo on itsestäänselvyyksiä ja tehdään kuntoon alkumetreillä vaikka olisi kuinka hyvä ystävä kyseessä.


Uskon, että tärkeä yrityksen sisäisten asioiden sopimisten lisäksi olisi varsinkin ystävien kanssa sopia siitä, että jos vietetään aikaa töiden ulkopuolella että puhutaanko töistä vai ei.. Jos joka kerta myös vapaa-ajalla puheet menevät töihin tai ei enää tehdäkään mitään muuta ku töitä yhdessä niin ystävyys voi kärsiä. Kuitenkin hei eikös me jokainen tykätä kuitenkin aika paljon hauskoista illanvietoista jossa nauretaan ja tehdään jotain päättömiä hassutteluja jne mitkä eivät liity töihin?


Oletko sinä perustanut ystävän kanssa firmaa? Miten on käynyt? Olisi hauska kuulla sun ajatuksia!


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page